De Domkerk van Ribe zit vol verhalen

By Sandra van Bijsterveld on 18/05/2015 in Denemarken, Persbezoek, Reisblog

Bij aankomst op vakantiepark Ribe Byferie hadden we meteen een afspraak met een Ribe Guide. Duidelijk te herkennen aan zijn rode jas verwelkomde Richard Kvaernø ons en liep zo van de receptie met ons de stad in. Eerste bestemming: de Domkerk van Ribe.

Twee handelsplaatsen

Richard bleek een gids die niet alleen veel weet, maar het ook nog eens leuk weet te vertellen. Eerst legde hij uit dat het stadje Ribe in Zuidwest-Jutland is ontstaan als handelsplaats – of eigenlijk als twee handelsplaatsen. Aan de noordkant van de rivier die nu dwars door de stad loopt, hadden zich de Vikingen gevestigd. Toen Ansgar, de Apostel van het Noorden, in 856 een houten kerkje bouwde voor de Duitse geestelijken die de inwoners van Jutland wilden bekeren tot het Christendom, deed hij dat aan de zuidkant van de rivier. De tweedeling tussen heidenen en christenen was strikt: als je je bekeerde tot het Christendom, verhuisde je naar de zuidkant.

http://www.stralendschrijven.nl/domkerk-ribe/