Ribe Jernindustri

RibeKomfur

Ribe Jernindustri har fået tilsendt dette Ribe Komfur, der fortsat bruges til at lave mad på. Billedet er offentliggjort på Facebook.

Når man har 165 år på bagen, har man en masse at fortælle. Det har Ribe Jernindustri også i sin historie. Ribe.nu har valgt at liste nogle af de mest interessante historier i historisk punktform:

– Apoteker Frederik von Stöcken grundlægger Ribe Jernstøberi i 1848 og producerede støbeovne, der senere skulle blive landskendte

I 1868 døde Ribe Jernstøberis grundlægger, Frederik von Stöcken. Han efterlod en virksomhed, der fortsat lå underdrejet efter krigen i 1864 og grænsedragningen lige syd for Ribe.

– I 1871  blev produktionen udvidet til også at omfatte bl.a. komfurer, plovjern og staldvinduer. Produktprogrammet omfattede desuden en række ting til den daglige husholdning, som blev produceret af andre selskaber. Emaljerede gryder, potter og pander, kødmaskiner og strygejern var blandt de varer, der blev solgt

– Direktør Obbekjer havde overtaget Ribe Jernstøberi efter sin far i 1905. Dansk Rørindustri blev derimod hans eget værk. Som barn af Ribe ville han gerne lægge det nye støberi i hjembyen – og så alligevel…

– Efter længere tids overvejelser omkring, hvorvidt fabrikken skal ligge i Sønderborg, Haderslev eller Kolding, ender det med at fabrikken bliver placeret i Fredericia, efter at Direktør Obbekjer har gjort en rigtig god handel med Dansk Maskinindustris bygninger i 1933

– Ribe Jernstøberi overlevede første verdenskrig uden problemer, og udvidede endda medarbejderstaben

– Under 2. Verdenskrig mistede to daværende medarbejdere livet i tyske kz-lejre. De var en del af den danske modstandsbevægelse

– Da Ribe Jernstøberi fejrede sit 100-årsjubilæum i 1948, var virksomheden ved at komme sig efter krigen. Der var stor efterspørgsel efter produkterne, og hovedproblemet var de valutarestriktioner, der fortsat var i Danmark. Restriktionerne var omvendt også med til at beskytte støberiet mod udenlandsk konkurrence.

– I 1950’erne blev det første egentlige brand dog skabt med noget helt andet, nemlig “Ribegryden” – en emaljeret gryde, der var fast inventar i mange danske hjem. Selv datidens førende kogebogsforfatter og brevkasseredaktør, Kirsten Hüttemeier, omtalte Ribegryden i rosende vendinger. Alligevel måtte produktionen Ribegryden og det emaljerede køkkentøj lade livet i 1973, som følge af den fokus, der nu var på fremstilling af radiatorer.

– Beslutningen viste sig snart at være god. Op gennem 1960’erne og 1970’erne var der et veritabelt byggeboom i Danmark og Europa. Derfor steg salget af pladeradiatorer voldsomt, og fabriksarealet blev løbende udvidet. Samtidig steg medarbejderantallet kraftigt, så der i 1973 var omkring 600 ansatte på fabrikken i Ribe.

– Ribe Jernstøberi nød godt af det økonomiske boom i Danmark frem til begyndelsen af 1970’erne. Men i stedet for at blive ved med at udvide produktionen i Ribe, blev der i 1963 bygget en fabrik i Tønder.

– I 1968 blev der desuden åbnet en ny fabrik i Greve, der også producerede armeringsnet.

– I 1960’erne var der stor mangel på arbejdskraft i Danmark. Sådan var det også på Ribe Jernstøberi. Som det var tilfældet i resten af landet blev der ansat flere kvinder – især på kontoret, men også i stigende grad i produktionen. Men det var ikke nok til at dække det stigende behov for arbejdskraft. Derfor blev de første tyrkiske arbejdere ansat i 1969, og i de følgende år var 50-100 tyrkere beskæftiget på fabrikken.

– I 1969 blev de første tyrkiste gæstearbejdere, som fandt ansættelse, indlogeret i den gamle Odd Fellow Loge i Sct. Laurentiegade. Der er fortsat et “tyrkisk bad” på Ribe Jernindustri.

– I det 125. jubilæumsår i 1973 ændrede virksomheden navn til det vi hedder i dag: Ribe Jernindustri A/S. Ved samme lejlighed blev produktionen af støbejern indstillet, og siden er der næsten udelukkende lavet panelradiatorer på fabrikken.

– I 2004 købte Ribe Jernindustri Hudevad radiatorfabrik i Årslev på Fyn. Hudevad er det førende brand for designradiatorer af særdeles høj kvalitet samt mange avancerede specialløsninger, der kan tilpasses kundernes ønsker

– 1. april 2011, nuværende direktør Michael Boel Olesen bliver medejer

– I 2012 frasælges en del af bygningerne til et nystiftet ejendomsselskab og sikrer et overskud på 55,3 millioner

– Ribe Jernindustri A/S beskæftiger i dag 120 medarbejdere

Kilder:

http://www.riopanel.dk/da/om/lidt-historie/

http://histopg.sdu.dk/ribejernstoeberi/Emne3.htm