Anmeldelse: Sæltur i hestevogn

IMGP1138

“Ja, jeg vil gerne fotograferes” synes de nysgerrige sæler på Mandø at tænke…

Jeg glæder mig helt vildt. Jeg har været her et par gange før og ved hvilket syn der venter os. Familien er med for første gang og det er første gang jeg skal med hestevogn. Vi griner alle nervøst, da vi kører over det stejle dige på vej ud i Vadehavet. Hestene synes ikke at nyde lige præcis denne del af turen. Men vi er hurtigt ovre og ude i det fri. Hullerne i starten af stranden får det hele til at ryste helt vildt og vi griner alle lidt nervøst. Naturen kræver respekt og det er også med dyb respekt for naturens kræfter at vi begår os ud på sæltur i hestevogn denne flotte solskinsdag i april.

Snart er det noget helt andet der stjæler opmærksomheden. Havbund og himmel går ud i et her. Det ser ud som om at rejefiskerne kører rundt på stranden længere ude. Vestkraft og de mange kraner i Esbjerg knejser foran os langt ude i horisonten. Man kan ikke blive andet end fascineret af dette syn.

Den friske vestenvind står lige gennem hestevognen og den mindste af pigerne skulle vist ha haft flyverdragt på. Her er du et med naturen! De to lidt ældre piger sidder på forsædet med kusken og snakker løs om alt de ser og spørger løs for at forstå det hele. Hurtigt får deres kinder en skøn rød kulør.

Vores mål er den nordvestlige del af stranden 5 km. ude, hvor sælerne ligger og nyder solen. De spotter os i god tid og vi ser røven af dem, da de skynder sig ud i vandet. ”Se, der ligger en død sæl!” udbryder jeg. Og den ser unægtelig død ud, som den ligger der med maven i vejret. I dyb søvn skal det vise sig, for da vi kommer næsten helt hen til den, vågner den op og skynder sig også ud i vandet. Børnene er dybt begejstret – ”se se se se” – udbryder de.

Man når lige at tænke, det var så det, da hovederne på sælerne dukker op ude i vandet. De strækker hals for at se, hvad der sker inde på stranden. Og for at det ikke skal være løgn, så kommer de tættere og tættere på. Det er næsten som om at de kæmper om at komme tættest på, så de kan blive fotograferet. Man behøver ikke et hightech kamera for at få et godt sælbillede, mobilen kan gøre det, så tæt kommer de ind. Og søde ser de ud, med deres store sorte øjne og glinsende skin.

Jeg står i vandkanten, med ryggen til og tager billeder af børnene i sandet. ”Bag dig!” udbryder min datter og det er gudhjælpemig som om at sælen bliver lidt jaloux på at jeg ikke længere tager billeder af den!

200,- kr. pr. voksen og 100,- kr. pr. barn er lige i overkanten af, hvad 1 ½ times sæltur i hestevogn kan bære. Men snyd ikke dig selv og børnene for denne oplevelse. Det er vist muligt at købe en pakketur, som jeg ikke lige fik tjekket ordentligt…..

Læs mere her: http://mandoevent.dk/sp

Læse også anmeldelsen af det skønne Mandø øl her: http://ribe.nu/?p=547