Grydergade 4

Historien om Grydergade 4, er historien om et smukt renæssancehus fra 1600 tallet, der i 1950’erne gennemgik en klodset og misforstået ”restaurering”. Og så oven i købet med støtte fra datidens Turistforening.

Det kræver da heller ikke de store briller at se, at Grydergade 4 ikke længere ligner sig selv.

Der er ændret på både proportioner og konstruktive forhold.

I dag ville man utvivlsomt være gået langt mere skånsomt til værks, men retfærdigvis må det siges, at forfaldets maleriske kvaliteter næppe står til at redde – selv ved en nok så nænsom restaurering.

”Alternativet havde været at lade bygningen ”dø i kønhed”, hvad nogle formentlig vil være tilhængere af. Det er blot et urealistisk synspunkt i en by, der skal leve videre.” Sådan skrev Hans Engqvist i hæftet ”Bevaringsbestræbelser i Ribe” fra 1972.

Spørgsmålet er så, om man i dag ikke ville há foretrukket ”dø i kønhed”.