Grønnegade 18

Det var ikke mange rosende ord arkitekt Hans Henrik Engqvist havde tilovers for Grønnegade 18, da han lavede sin bevaringsplan for Ribe i 1969. Vi kommer ind i en artikel fra Ribe Ugeavis 31. oktober 1989:

Skæmmende udseende

Ualmindeligt pænt og velproportioneret hus med en fin gadedør. Skæmmes dog meget af den hensynsløse ændring af underfacaden til højre for gangdøren. Oprindelig var her fem vinduer ligesom i overetagen. Nu er de to til oversblevne vinduer forrykket, så de ikke sidder lodret under overetagens vinduer. Endvidere er disse vinduer trukket for langt tilbage fra murflade og s mangler de sprosser i underrammerne.

Helt ødelæggende er butikkens udformning med et stort lavtsiddende og det skråt afskårne hjørne med butiksdøren. Den helt fremmede farve på murfladen omkring butikken gør ikke ødelæggelsen af den del af bygningen mindre grel. Det gode og karakterfulde hus burde ved lejlighed restaureres, så de to vinduer til højre for gadedøren atter kom til at sidde lodret underoveretagen vinduer og butikken gives en mere harmonisk udformning uden den skrå hjørne afskæring og med dør og vinduer placeret i relation til vinduerne i overetagen. (Fortsættes under billedet)

Det er det røde gadehjørne, under skiltet med “Ismejeri” der omtales meget lidt pænt i bevaringsplanen fra 1969. Foto: Niels Ole Frederiksen, billedet er fra 1975

Flot restaurering

I dag fremstår Grønnegade 18 i den skikkelse, det havde, da facaden kort før midten af forrige århundrede var blevet grundmuret – ja, selv butikken, der i nogle år har stået tom, er forsvundet og erstattet af almindelige vinduer. (Fortsættes under billedet)

Grønnegade 18 i 1989. Foto: Ribe Ugeavis

En meget værdifuld bygning har hermed genvundet sin harmoniske og velafbalancerede helhed. En betydelig vinding for huset, gadebilledet – og for Ribe.

Grønnegade 18, 16. januar 2017