Røverhoveder gav navn til Hovedengen

Vestkysten, 18. januar 1978

Helt ind til Ribes hovedgade strækker der sig langs øen et dejligt grønt areal.

Dets navn er Hovedengen, og det er ikke fordi, området er større eller fornemmere end nogen anden plads i eller ved den gamle domkirkeby. Tværtimod kommer navnet af noget ret uhyggeligt, tilmed noget bloddryppende.

Blandt den gamle marskbys indvånere var der i år 1573 en skipper, købmand og eventyrer ved navnet Hans Jessen, der skal have haft tilnavnet Søhane.

Mens han en dag med sit skib betvang vor barske nabo, Vesterhavet, blev han overfaldet af sørøvere, men besætningen på det god Ribe-skib var ikke til at spøge med. Den satte sig – med skipper Jessen i spidsen – til modværge mod sørøvere, smed 4 af dem over bord og tog 5 til fange.

Hans Jessen tog de 5 med sig hjem til Ribe, og ved Ribe ret, der i århundreder var kendt lang og rige rundt for sin strenghed, blev de dømt til døden. Dommen fuldbyrdedes ved halshugning, og de 5 kroppeløse hoveder, man herved kom i besiddelse af, blev opsat på stager på engen ved åen, som iflg. Overleveringen derved fik navnet Hovedengen.
bak

Siden fik skriver Hans Jessen Søhane en glimrende udsigt til det minderlige sted fra den gamle toldbold. I gården ind til toldboden ses hans initialer stadigvæk.

Sandstenen i indgangen til toldbodens gård.

Hans Jessen Søhane afbildet sammen med sin familie på et epitafium i Ribe Domkirke.