Tilbageblik: Også regnvejr under Jacob A. Riis Festen for 70 år siden

Meget tyder på, at regnen og silede ned i dag, for 70 år siden. Her afholdt man Jacob A. Riis Festen d. 21-22. juni. Festen blev afholdt til fordel for mindefonden, til stiftelse af Jacob A. Riis børnehaven.

Ribe Stiftstidende d. 23. juni 1947

Masser af fornøjede mennesker til byfest

Det gik med liv og lyst i alle arrangementerne, trods regnen. Smuk afslutning ved midnatsgudstjenesten i domkirken.
Vejrhuderne viste sig ikke fra den pæne side i lørdags og i gør, hvor byen jo gerne skulle have haft et strålende solskinsvejr, der kunne kaste lys og glans over byfesten.

Men ripenserne tog situationen med godt humør, og kun et par slemme timers regn søndag aften formåede at jage folk fra den åbne festplads.

Boderne var de første, der lukkede op og her gik afsætningen livligt. Tombolaen og boden med amerikansk tøj havde snart udsolgt.

Boden, hvor der kunne vindes kaffe og kakao, måtte holde inde allerede lørdag aften, da alt var revet væk.

Festen blev vellykket trods regnen, og folk morede sig godt og festen fik en smuk og værdig afslutning med regatta, fyrværkeri og til sidst båltale og midnatsgudstjeneste.

Husmødrene vandt 2-1

Byfestens indledning var fodboldkampen mellem Jacob A. Riis komiteen og husmødrene, som husmødrene vandt med 2-1 efter en morsom kamp, hvor der både blev brugt arme og ben.

Puggaardsmindes solidt, improvisatoren Kai Anker-Nielsen, causerede før og under kampen over kampens foreteelser og dommerne, lærer N.P. Jungersen og Fru Seminarieforstander Haar havde i kampens hede travlt med at hitte rede på ret og skel. Husmødrene førte and med energi og kampiver og af dem, der var mest aktive, må Fru Kriminaloverbetjent Haagensen og Fru Fuldmægtig Christensen nævnes. Fru Installatør Fogtmann holdt ”buret” rent på nær ét mål trods det, at hun havde medbragt et korspil og jævnligt underholdt sig med sine backs.

Af herrerne tog særlig Borgmesteren og Stiftsprovsten det skarpe hjørne og Biskop Westergaard og Skoleinspektør Hansen stoppede bolden, så det var en fornøjelse. To bolde fik de altså ikke stoppet helt.

Henved 400 tilskuere overværede kampen, der varede en halv times tid.

Gøglervognen havde også succes

Gøglervognen, der holdt til i et telt på festpladsen, Sct. Catharinæ Kirkeplads, havde en mægtig succes og besøget var stort særlig søndag eftermiddag. Overlæge Reidar Marthinsen causerede og sang viser, Konsulent Buchreitz læste historier af Storm P. bl.a. Frk. Kirsten Bjerregaard steppede, på det så det smældede ud over festpladsen og Hr. Schouboe-Olesen og Frue agerede den tænkende hest ”Elvira” og Hr. Torben Lydoff tryllede, alt til Kapelmester Linds akkompagnement på klaver.

Den store menneskemængde på festpladsen forlystedes med musik af det udmærkede orkester ”F.D.F.s Veteranorkester”.

Flere hundrede mennesker til friluftsspillet

Lørdag aften var der så præmiere i Vedels Anlæg på ”Den lille Havfrue”, der begge aftener havde samlet mange mennesker. Den første aften undgik man regn, men søndag aften var vejret desværre ikke det allerbedste for en friluftsforestilling. Regnen silede ned og skuespillere og publikum holdt sand så godt det kunne lade sig gøre.

Forestillingen blev vellykket og både de lokale kræfter og de udenbys spillede den fornøjelige komedie godt.

I handlingen er der kædet noget underholdning i form af dans, som prinsen vil have skal forlyste hoffet. Herunder glædede publikum sig over nogle små dansere, der vakte meget lykke.

Optoget foregik i tørvejr

Søndagen tegnede tidligt på morgenstunden til, at blive en god dag for byfesten, men kun det store optog nåede at blive ført igennem i tørvejr.

Optoget blev da også det flotteste, der længe er set i Ribe, med Mads Vægter i spidsen for politikorpset kom den ene afdeling efter den anden. F.D.F’s drengeorkester fra Fredericia leverede marchmusikken, unge piger og børn viste flag og grønne grene, en snes ringridere sluttede op i flotte kostumer, skuespillerne fra ”Den lille Havfrue” viste sig fra udsmykkede hestevogne, Falck mødte med kranvogn og ambulance, og for Forstander H. Haar viste sig i H. C. Andersens skikkelse, inden Ribes Brandvæsen dannede bagtroppen med hele vognparken lige fra 1897 til i dag. (Fortsættes under billedet)

Mads Vægter

I hundredvis af mennesker så optoget komme gennem byens gader, der i dagens anledning havde flagene oppe.

Smuk og festlig regatta og fyrværkeri

Efter optoget samledes folk trods den silende regn på festpladsen, hvor der var liv. Boderne havde stærk søgningen og god afsætning, restaurationsteltet serverede på fuld kraft til Svend Hansens akkompagnement på harmonikaen, fra Gøglervognen lad der bifald og latter og ved boderne blev der handlet og spillet Tombola.

Var der flere tusind mennesker til regatta?

Efter søndagens opførelse af ”Den lille Havefrue” kom turen til regattaen på åen, og den blev meget smuk trods den stadigt faldende regn. Lysene langs åens bredder kastede et dæmpet skær over de flere tusinde mennesker, der stod i tætte stimer langs åbredderne og ventede på bådene, der snart efter stævnede ind på regattaens festplads med fakler og lys om bord, og udgjorde en samlet smukt samling.