Tilbageblik: Den værste dag i Ribes historie

Ribe er brændt ned flere gange i historien. Og er blevet bygget op igen. Men en brand går over i historien. Branden d. 3. september 1580.

Historien går på, at der skulle være et stort marked på torvet dagen efter og at man havde kørt ekstra meget hø og halm ind. Det lå samlet bag den store gård, der lå lige over for Ribe Domkirke. Hvor Porsborg ligger i dag.

Det var den rige købmand Kristen Borg, der ejede gården og det skulle há været i denne store stak af hø og halm, at branden startede. Kl. 23.00 sent lørdag, klemtede stormklokken i Domkirken. Det var et varsel om brand og det var alvorligt.

Dengang var husende ikke lavet med de karakteristiske røde teglsten vi ser i dag. De var med stråtag. Hvilket var guf for ilden, der spredte sig hurtigt. Katastrofen var uundgåelig.

2/3 af Ribe, svarende til 213 huse, brændte ned den nat. Husene i 11 gader blev forvandlet til aske. Gaderne var:  Stenbogade, Storegade, Peder Dovn Slippe, Kathrinegade (Sortebrødregade), Mads Højnes Gade (Vægtergade), Badstuegade, Klostergade, Hundegade, Bøddelgade (Grønnegade), Fiskergade og Tingslippen. Også Sct. Catharinæ Kirke og hospitalet blev slemt medtaget af branden.

Branden tog hårdt på den rige købmand, Borg. Han blev efterfølgende beskyldt for ikke at have gjort nok for at slukke branden. Det krævede en retssag, før han endelig blev frikendt for beskyldningerne.