Skibbroen 13

Ribe Ugeavis d. 28. marts 1994

”Sælhunden” runder 25 år den 1. april, og en måned senere, den 1. maj, er det de nuværende værtsfolks tur til at fejre den første halve dekade i den idylliske spiserestaurant.

Fredag den 1. april er det 25 år siden, at Turistforeningen officielt kunne erklære renoveringen af Skibbroen 13 for afsluttet.

Ejendommen blev købt af Skomager Nissens arvinger, og det var tanken at lade den meget forfaldne ejendom restaurere og føre tilbage til dens oprindelige udseende. Samtidig rev man en gammel stald mod Fiskergade ned og opførte i stedet et mindre hus, der passede ind i gademiljøet. I bygningen ud mod Skibbroen indrettede man en restaurant.

Nationalmuseets repræsentant, Arkitekt Engqvist, skabte et morsomt interiør, som blev vist frem ved en lille festlighed allerede den 29. marts, hvor også stedets forpagter Bertha Nordahl Christensen blev præsenteret.

Siden blev stedet købt af Solvej og Dagfiin, som drev stedet indtil de solgte det til endnu et søsterpar, Kirsten og Birthe Volkerts. I dag drives stedet af Tove og Folmer Hausted, der overtog stedet efter Hasse Transholm, som havde købt stedet af søstrene Volkerts.

– Da vi købte stedet var vi enige om, at Ribe havde rigeligt med værtshuse. Derfor ville vi gerne lave en god jævn dansk Spiserestaurant. Samtidig var vigtigt for os at holde fast i de mange gode traditioner, der er omkring stedet, fortæller Tove og Folmer Hausted.

– Vi holder stadig havnefest, deltager i det årlige jolleregatta m.m. og samtidig prøver vi at gøre stedet mere turistvenligt. Det er dejligt at se, at Johanne Dan nu bliver omdannet til et museum, men samtidig ville det være dejligt, hvis man f.eks. satte lys på i de lange sommeraftenener. Det er noget der ses fra Ringvejen, og det ville nok få nogen til at besøge Ribe, siger Tove og Folmer Hausted.

Selve Sælhundens 25 års fødselsdag og værtsparrets 5 år ditto markeres med et åbent hus-arrangement fredag den 1. april om eftermiddagen.

Fakta omkring Restaurant Sælhunden:

Oprindelig blev beværtningen, Skibbroen 11 kaldt for Sælhunden

1. december 1970 forpagter Dagfinn Salvorsen restauranten. 5. maj 1972 køber selv samme Skibbroen 13 af Turistforeningen 1. marts 2017 holder den nuværende ejer, Rinda Klausen 10 års jubilæum som ejer af Skibbroen 13

I 1968 begyndte man at restaurere skomager Nissens gamle ejendom Skibbroen 13, et arbejde, der var afsluttet officielt d. 1. april 1969. Fra venstre er det tømrermester Georg Peters, tømrer Knud Christensen, murermester Axel Lauridsen og arkitekt Hans Henrik Engqvist, der slukker tørsten midt i det store restaureringsarbejde