Sct. Peders Gade 4

I øjeblikket står Sct. Peders Gade 4 desværre og forfalder. Men engang husede det en af byens livlige håndværkere

Ribe Ugeavis d. 28. marts 1994

Det er ikke mange håndværkere beskåret at blive sammenlignet med et bibelvers, men det har 80 års fødselsaren Svend Bernhard Sørensen prøvet at blive

Lige fra barnsben har det været skrevet i stjernerne, at Svend Bernhard Sørensen skulle gå i sin fars fodspor og blive blikkenslager, og i dag kan den stadige aktive håndværker kigge tilbage på 80 aktive år, hvor ikke en tøddel skulle gøres om, også selvom det ellers kunne lade sig gøre.

– Jeg kan huske, at når vi kom hjem fra skole, så var der tit en kedel, der skulle repareres, og det gav 25 øre lige ned i lommen. 25 øre var mange penge for en skoleelev, men også for kunden.

Hvis han skulle købe en ny, så kostede den 55 øre men så var det også med fløjte til, fortæller Svend Bernhard Sørensen.

Meget af en blikkenslagers arbejde bestod dengang i at lave mælkespande, kedler og iser. I dag ser tingene helt anderledes ud, hvor der bliver lavet store udsugningsanlæg og meget mere.

– Da jeg blev ung svend fik vi 1,20 krone i timen, og en øl kostede 30 øre., så kan man selv sammenligne lønningerne, men man får nok mere for pengene i dag.
Æg-granater

Svend Bernhard førte i øvrigt en omrejsende tilværelse, inden han i 1947 overtog sin fars virksomhed.

På en cykeltur til Kolding midt i 30’erne sammen med en kammerat, mødte de to piger, og så havnede de i stedet i Odense, hvor han bl.a. arbejdede på Albani og i toppen af Sct. Knuds kirketårn. Det gav 1,20 krone i timen, men da han kun ville kravle rundt så højt oppe, hvis han fik 1,50 krone i timen. Så resulterede det i en fyrreseddel.

I 1937 til 1939 aftjente han sin værnepligt, og under krigen arbejdede han i Esbjerg, og i de kolde vindtre måtte togpassagerne brænde gamle aviser af for at holde varmen. En togtur til Esbjerg kunne sagtens tage flere timer, hvis jernbanen var sprunget i luften.

– Dengang havde vi vores kogte pillede æg i specielle stålbægre, så ægget ikke blev beskidt, når man skulle spise det, og jeg husker tydeligt, at tyskerne troede, at det var håndgranater, siger Svend Bernhard.

Er du ham, eller?

I kraft af sine mange tillidshverv har Svend Bernhard Sørensen altid haft en stor omgangskreds, og det er ikke altid let at hitte rede i de mange mennesker man møder.

– I gamle dage havde vi en lille nebengeschæft, hvor jeg spillede som janitshar i et firemands orkester i en afholdsloge. Tit stod vi overfor 300 mennesker, og selvfølgelig havde de lettere ved at huske os end omvendt.

– Det samme gør sig gældende, hvis man f.eks. møder sine kunder fra landet inde i byen. Normalt er man jo vandt til at se dem i røgtertøj. Der var engang , da jeg mødte en mand, som spurgte, om jeg snart kom og lavede hans tag. Derefter sagde han jeg skulle gå hjem og læse Mat.kap 11,3 i biblen, hvilket jeg gjorde. I det vers står der ”Er du den, som kommer, eller skal vi vente en anden?”. Så kan det ellers være, at jeg fik sendt mine folk afsted, griner Svend Berhard, men han mener dog ikke, at historien er symptomatisk for alle byens håndværkere.

Rivende udvikling

På selve sin fødselsdag blev fødselsaren hentet af Ribe Kommunale Brandvæsen i den gamle brandsprøjte, og det passede den gamle brandinspektør helt fortrinligt.

– Jeg har altid sagt, at der skulle gode håndværkere at bygge Ribe og et godt brandvæsen til at passe på den. Nej, spøg til side. Ribe er inde i en rivende udvikling, og vi har de bedste muligheder for at få tilført byen en række aktiver, men ingen ting kommer ned fra himlen. Ribe skal gøres 1% bedre end alle andre byer, og det lader sig kun gøre, hvis vi alle trækker på samme hammel, fastslår Svend Bernhard Sørensen.

Blikkenslager Svend Bernhardt Sørensen døde d. 16. januar i sit hjem, 95 år gammel.

I mindeordene fremhæves blandt andet Svend’s 40 aktive år ved Ribe Brandvæsen, hvoraf de 15 år var som daglig leder.

Her nævnes det, at Svend Berhardt Sørensen fik en gade opkaldt sig til sin 80 års fødselsdag. I slippen mellem værkstedet, Sct. Peders Gade og Ribe Jernindustri hænger et skilt på husgavlen med navnet Sv. Bernhards Str. (Fortsættes under billeder)

Sct. Peders Gade 4 i 1978

Skiltet hænger der ikke i 2018.

Mindetavle

Men det gør derimod mindetavlen for komponist og seminarielærer Oluf Ring, der boede i huset før den farverige håndværker.

Huset er opført i 1921 og har stået tomt siden 2001.

I 2014 blev det foreslået at rive huset ned og omdanne grunden til en parkeringsplads. Dette modsatte Kulturstyrelsen sig dog, da huset er fredet.

Sct. Peders Gade 4 i november 2016